utorok 28. apríla 2015

Saeculum

Uprostred lesov začína boj o život 

Originálny názov: Saeculum
Spisovateľka: Ursula Poznanski
Počet strán: 480

Vydavateľstvo: Fragment

Knihu si môžte zakúpiť tu
Ďakujem vydavateľstvu Fragment za poskytnutie recenzného výtlačku

O čom to je?
Hlavnou postavou príbehu je Bastien. Mladý študent medicíny s pedantným otcom. Bastien sa zoznámil so Sandrou. Príjemné dievča, ktoré ho z kníh a učenia vytiahla na Rytierske klanie, súboj. Bastien je z tejto zábavy vyľakaný. Nikdy sa jej nezúčastnil. O to väčšie prekvapenie je, keď mu Sandra tak nejako mimo rečou oznámi, že pracuje na tom, aby s nimi mohol ísť na Larp.
Prvé čo ma zaujalo bola obálka
Bastien si nie je istý, či sa tejto akcie chce zúčastniť. Nakoniec ho však šarm Sandry presvedčí. V deň odchodu má stret s otcom. Ten mu nabehne domov a s jasným príkazom ho chce so sebou na kongres. Má v pláne ho zoznámiť s vplyvnými ľuďmi. Bastien je sám  prekvapený svojou odvahou, keď odmietne. Na LARP sa už touto dobou celkom teší a nechce si ho nechať pokaziť, ani za cenu, že vzoprieť sa otcovi bude mať isté následky.
Zároveň Bastien obdrží prazvláštny telefonát. Nejaký chlapec ho varuje, aby nikam nechodil, že je to nebezpečné. Avšak náš hrdina tomu nekladie veľkú váhu. Keď sa niektorí dozvedeli, že ide aj on ako úplný nováčik, nesúhlasili. Iní sa zase rozčuľovali, že v skupinke nie je miesto a zabral ho nejaký šprt.
Na pokoji ani moc nepridá účastníčka Dora. Tá keď zistí, kam idú, spustí hysterický záchvat. Raz už toto miesto navštívili a museli sa potýkať s nemilými situáciami. Paul, organizátor, Bastienovi vysvetlí prečo Dora tak šalie. Raz pri táborovom ohni rozprával starý príbeh a Dora sa ho chytila, viac než je zdravé. Bastiena to málinko upokojí. Dora o sebe tvrdí, že je pravá čarodejnica. Lenže naši dobrodruhovia ju berú s rezervou.
Občas sú tu aj kapitoly, ktoré sú rozprávané z pohľadu Iris, malé dievča výborne hrajúce na malú harfu. Táto baba je pre väčšinu spoluhráčov tajomstvom. Nikto o nej poriadne nič nevie. Len Bastian vypozoruje, že sa niečoho bojí, pred niečím alebo niekým uteká. Iris je tŕňom v oku Sandre, vlastne ani sama Iris nevie prečo.

Môj názor:
Celý príbeh je písaný veľmi pútavo. Takmer 500 strán Vám utečie prakticky samo. Je tu zábava, nejaká akcia aj zvraty v deji. Je tu dobre vystihnutá davová hystéria, prehnaná viera v "nadprirodzené". Zároveň tu spoznáte aj túžbu, odvahu a spojenectvo, ktorá prekonáva prekážky. Spolu s tým je tu aj zrada, podlosť, sklamanie. Príbehy našich hrdinov ma dokázali vtiahnuť do deja. Celá kniha ma svojím príbehom pohltila.



Nemôžem povedať, že záver by bol šokujúci, ale celkom zaujímavý. Celé rozuzlenie bolo parádne. Autorka si s nami krásne pohráva. Prináša nám na dlani svet z rozprávok, avšak nie úplne rozprávkovo ... A čo vy? Išli by ste na prekliate miesto? Bez všetkej techniky a vymožeností dnešnej doby ako sú mobily, pevné topánky, čokoľvek gumové? Dokázali by ste urobiť oheň bez zápaliek, zapaľovačov? Naša skupina do toho išla a ja som rád, že som mohol byť "prítomný" tiež. Takže knihu rozhodne odporučím, bavila a nesklamala.

Moje hodnotenie: 4/5 

2 komentáre:

  1. Vypadá to zajímavě, možná si to přečtu :) Povedená recenze! Asi tu nejsem naposled :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti :). Určite si to prečítaj vyplatí sa to :D.

      Odstrániť