utorok 12. mája 2015

Prečo sme sa vlastne rozišli?

Strata pamäti môže byť hotovým vykúpením 

Originálny názov: Prečo sme sa vlastne rozišli?
Spisovateľka: Liane Moriarty
Počet strán: 432

Vydavateľstvo: Ikar

Knihu si môžte zakúpiť tu
Ďakujem internetovému obchodu PreŠkoly.sk za poskytnutie knihy

 Anotácia: Alice sa preberie na dlážke v posilňovni s veľkou hrčou na hlave. Myslí si, že má

dvadsaťdeväť rokov a čaká prvé dieťa so svojím úžasným manželom Nickom.
Napočudovanie sa dozvie, že pri páde sa jej z pamäti vymazalo desať rokov života a že v skutočnosti je nervózna tridsaťdeväťročná žena, ktorá najradšej trávi čas náročným posilňovaním a na poradách školských výborov so ženami, aké kedysi neznášala. Ako je možné, že sa jej život tak radikálne zmenil? Prečo ju manžel zrazu nenávidí? A čo také hrozné urobila, že sa s ňou jej milovaná sestra takmer nerozpráva? Najviac ju však znepokojuje, že si absolútne nespomína na svoje tri deti.
Alice sa zrazu vidí inými očami, no nespoznáva sa. Tá nová žena sa jej vôbec nepáči. Nájde spôsob, ako byť znova tým človekom, akým bývala kedysi?






O čom to je?
Predstavte si sami seba pred 10 rokmi. Čo by vaše tehdajšie ja povedalo na to, ako teraz žijete? Pochválilo by vás? Alebo by vám bez zaváhania vlepilo poriadnu facku a povedalo, že takto to teda rozhodne nejde?
Alice Loveová spadne v posilňovni na hlavu a keď sa spamätá, zistí, že zabudla posledných 10 rokov svojho života. Myslí si, že je tehotná s prvým dieťaťom a teší sa na oslavy príchodu nového tisícročia. Lenže už nie je rok 1998. Píše sa rok 2008 a všetko je inak.
Menujme ale to najdôležitejšie:

1. Alice už nie je tehotná - namiesto toho už je matkou troch detí, ktoré chodia do školy a sú  samostatné. Najstaršia Madison, ktorej je deväť rokov, je večne naštvaná a zrejme sa na Alicu hnevá. O niečo mladší Tom je zvedavý chlapec, ktorý je každú chvíľu fascinovaný niečím iným: dinosaurami, zbraňami, špiónmi ... a neváha na to otočiť reč, kedykoľvek sa naskytne príležitosť. A najmladšia Olivia je zlatíčko. Rada sa predvádza a jej detská úprimnosť je odzbrojujúca. Lenže čo si s trojicou detí Alica môže počať, keď zabudla, že nejaké deti vôbec má?

2. Alica už nemá manžela. Alica si pamätá, ako minulý týždeň s Nickom maľovali spálnu. Lenže to je minulý týždeň pred desiatimi rokmi. Teraz sa s Nickom rozvádza a ona absolútne netuší prečo.

3. Alica už nie je tá šialená a lenivá mladá žena. Okolie ju považuje za vážnu a spoľahlivú matku, ktorá sa angažuje v charitatívnych spolkoch. Alica navyše na prekvapenie zisťuje, že má o dve čísla menšiu veľkosť než pred 10 rokmi. Zrejme cvičí a žije zdravo!

To je na jednu ženu trochu moc zmien! (Navyše už jmá skoro 40! Ako mohla Alica zabudnúť všetky tie pekné veci, na ktoré sa tešila?) Alice sa čuduje, ako sa zmenili aj jej najbližší. Ako by rok 2008 neprial osobným vzťahom. Potom si ale začne uvedomovať, že to je ona, kto sa zmenil. A zrejme nie k lepšiemu ...

Môj názor: 

Ano, táto kniha sa veľmi podarila. Prečítal som ju prekvapivo rýchlo na to, že som si pôvodne myslel, že pôjde len o knihu pre ženy. Vedzte, že to je kniha pre všetkých bez ohľadu na pohlavie. Pre všetkých, ktorí sa občas zamýšľajú nad svojím životom a nad smerom, akým sa uberá.

Príbeh rozpráva okrem Alice tiež o jej sestre Elizabeth a niekoľkokrát príbeh stretnú aj blogové príspevky ich "babky" Frannie, ktoré sú suverénne najvtipnejšie a ukážu, že na lásku nie je nikdy neskoro.

Liane Moriarty podľa mňa musí život modernej matky poznať z vlastnej skúsenosti, pretože napríklad dialógy troch detí, ktoré sa prekrikujú, hádajú, bijú a neustále sa matky na niečo pýtajú, pôsobili veľmi realisticky.

Niektoré okamihy sú síce veľmi smutné (nechcem moc prezrádzať), ale všetko je to preniknuté akousi vierou v lepšie zajtrajšky a nádejou. A finále, ktoré vrcholí pečením najväčšieho citrónového koláča na svete, asi nikdy nezabudnem. Keď ti totiž život dá kyslé citróny, urob z nich sladký koláč!

Moje hodnotenie: 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára