piatok 18. septembra 2015

Písečný muž

Originálny názov: Sandmanden
Spisovateľ:  Lars Kepler
Trvanie: 11:52:01

Vydavateľstvo: ONeHotBok

Číta: Pavel Rímský
Zvukový sprievod: Páčilo sa mi to. Ten zvuk bol presne v takom duchu ako kniha
Interpret: Občas ma ten hlas už trocha unavoval ale inak sa mi páčilo ako celú knihu prežíval a s akým napätím to čítal. Nútilo ma to ďalej počúvať.

Ďakujem Audiotéke.sk za audiokihu Písečný muž
Na Audiotéka.sk nájdete plno skvelých a hlavne nových audiokníh ako napríklad Milénium, Ostré predmety, Zaklínač a ešte viac.


Anotácia: Písečný muž - audiokniha obsahuje čtvrtý thriller knižní řady z pera švédského dua zkušených autorů, kteří na pole detektivky vyrazili s přezdívkou Lars Kepler s tichým, leč neústupným komisařem jménem Joona Linna, posluchače pořádně zamrazí. Prozrazuje mnohé z minulosti tohoto brilantního a houževnatého ústředního vyšetřovatele. Čte Pavel Rímský.


Joona Linna #4


Kdo zaství severského Hannibala Lectera? Tentokrát si pro sebe pozornost posluchačů ukradne nejen dávné trauma komisaře, ale především Jurek Walter připomínající Hannibala Lectera – až na to že své oběti nejí k večeři, ale pohřbívá zaživa.
Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje
meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?


O čom to je?
Písečný muž- v poradí štvrtá kniha od manželov Alexandry Coelho Ahndorilové a Alexandera Ahndorila, ktorí sa rozhodli spoločne tvoriť pod pseudonymom Lars Kepler. Prvé tri knihy - Hypnotizér, Paganiniho zmluva a Svedkyňa ohňa si u nás už našli svojich
priaznivcov a tak nezostáva než zistiť, či sa to podarí aj knihe štvrtej. Do deja vstupujeme na uzavretom oddelení psychiatrie, kde je doživotne uzatvorený sériový vrah Jurek Walter, ktorého kedysi Joon Linna zatkol a ukončil tak sériu záhadných zmiznutí. O niekoľko strán ďalej sa jedného mrazivého dňa v Štokholme nečakane objaví mladý muž. Muž, ktorý má byť už niekoľko rokov po smrti. Volá sa Mikael Kohler-Frost a je jednou z obetí Jurka Waltera. Nikto nechápe, ako je to možné, a tak sa starý uzavretý prípad Jurka Waltera znovu otvára a čitateľ sa tak ocitá vo víre udalostí, ktoré toto Mikaelova nečakané zmŕtvychvstanie vyvolalo.

                                                         Môj názor:
Než vyslovím všetky tie výčitky k tejto knihe, chcem upozorniť, že sa mi veľmi páčila, bola napínavá a miestami som naozaj hltal pasáže jedným dychom. Inak ale stále prevláda tá zvláštne pachuť Joonovy dokonalosti, ktorý dostal nového protivníka, ktorý je vlastne úplne rovnaký postavou ako detektív Linna, iba leží na protiľahlej strane spektra dobra a zla. Miestami mi vadili 
drobné nezrovnalosti, ktoré by sa do knihy podobného charakteru dostať nemali, tak neviem, či je to problém v preklade. Saga Bauerová je na môj vkus taká až moc perfektná a hlavne úplne v pokoji, keď sa ju niekto snaží znásilniť - zaujímalo by ma, kto z autorskej dvojice túto pasáž písal ... A na záver mám problém s tými cliffhangermi na koncoch kníh. Ja myslím, že to vypovedá jasne o tom, že si Alexandra a Alexander príliš neveria, a aby si zaistili predajný úspech ďalšej knihy, robia na diváka tento zákerný "podraz". Ale znovu opakujem ... som im toto všetko ochotný odpustiť, pretože sa stále jedná o napínavé čítanie.


Moje hodnotenie: 4,5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára