nedeľa 4. októbra 2015

Trón zo Skla

Srdce z ľadu. Vôla z ocele.

Originálny názov: Throne of Glass
Spisovateľka: Sarah J. Mass 
Počet strán: 375

Vydavateľstvo: Slovart


Knihu si môžte zakúpiť tu
Ďakujem internetovému obchodu PreŠkoly za poskytnutie tejto epickej knihy

Anotácia: V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu. 

Jej meno je Celaena Sardothien. Korunný princ si Celaenu na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy je zas jej pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne Celaeniných protivníkov niekto po jednom likvidovať, jej zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.

"Všetci máme jazvy, Dorian. Moje sú len výnimočne viditeľné."

O čom to je?
Celaena Sardothien bola už od mala vychovávaná k jedinej úlohe - stať sa tým najlepším zabijakom na svete. Čo sa jej vzápätí podarí a jej meno vzbudzuje naozajstný strach. Jedného dňa sa však niečo zvrhne a je uväznená v obávaných soľných baniach v Endovieru. Pobyt tu sa rovná prakticky rozsudku smrti, Calaena však prežije prvý rok a na obzore sa objaví šanca na prežitie. Stane sa jedným zo šampiónov a nastúpi do neľútostného turnaja, ktorý ak vyhrá bude jej priepustkou z väzenia. Pre najlepšieho zabijaka na svete by sa malo jednať o ľahkú úlohu, realita však môže byť úplne iná ...


"Volám sa Celaena Sardothien, ale na tom nezáleží. Či sa volám Celaena, Lillian alebo Suka, aj tak ťa kedykoľvek porazím."

Môj názor: 
Ak patríte medzi čitateľov, ktorí milujú rozvitý príbeh v štýle Hry o tróny, či detailný svet akým je Tolkienova Stredozem, odporučím otočiť sa a zapátrať po trochu iných tituloch. Sklenený trón má ďaleko bližšie k Hunger Games, Divergenci, alebo Labyrintu. Čitatelia sa tak môžu tešiť na strhujúci a zrozumiteľný príbeh, ktorý má však s epickosťou ďaleko. Na druhú stranu sa nesnaží ani tak pôsobiť, takže fanúšikovia fantasy môžu na čítanie pristúpiť bez zbytočne prehnaných očakávaní.

Ostatne prehnané očakávania budú asi najväčším kameňom úrazu tejto knihy. Anotácie láka čitateľa na strhujúce divadlo, nervydrásajúcom turnaj na život a na smrť a neľútostnú hrdinku ktorej srdce je z ľadu. Lenže ouha, v priebehu samotného čítania dostávajú tieto tvrdenia čím ďalej viac trhlín, aby sa nakoniec prakticky zosypala ako domček z kariet.

Strhujúcej "podívanej" sa síce dočkáme, avšak z veľkej časti bude kniha o zoznamovaní sa s postavami a riešením kto s kým, prečo a za koľko. No tu možno málinko preháňam, isté však je, že preslávená vrahyňa a neľútostná hrdinka rozhodne nemá srdce z ľadu, ako by sa mohlo zdať. Ba čo viac, chová sa ako obyčajné 18-ročné dievča so všetkými svojimi maniermi a nie ako najobávanejší zabijak v celom kráľovstve. Ostatne práve jej povesť ju dostala tam kde je teraz a vďaka turnaji môže dokonca získať slobodu.

Bohužiaľ ani turnaja si v tomto prípade príliš neužijeme, niektoré kolá sú zhrnuté dokonca do jednej dvoch viet. Je to rozhodne škoda, pretože práve v turnaji o kráľovho šampióna je veľký potenciál, ktorý autorka nechala ležať ladom. Oproti tomu sa rozhodla rozvíjať iné dejové línie, ktoré sa síce zatiaľ nemusia javiť toľko dôležito, avšak kto vie, čo nám prinesie budúcnosť. Predsa len máme pred sebou ešte niekoľko pokračovaní a tak tu bude priestoru pre vylepšenie viac než dosť.

Ak teda uvažujete o tom, že sa do tejto knihy začítate, odporučím rozhodne nečítať anotáciu. Vďaka tomu si dokážete zachovať aspoň malý odstup a možno vás kniha viac ako milo prekvapí. Aby sme však len nekritizoval nesmiem Sarah J. Maas uprieť fakt, že píše veľmi čítavo. Vďaka tomu budete mať takmer štyristo strán prečítaných sotva za pár dni. Je síce jasné, že k dokonalosti má zatiaľ táto séria ďaleko, avšak to najpodstatnejšie sa jej podarilo na výbornú. Získala oddaných fanúšikov, ktorí netrpezlivo očakávajú ďalší diel a neváhajú sa za svojich hrdinov a obľúbenou autorku postaviť v akejkoľvek diskusii (tým myslím aj seba :D). A myslím si, že to je ďaleko dôležitejšie, než keby niekto napísal, že tu máme druhého Tolkiena, pretože úprimne, Tolkien je z veľkej časti celkom nuda. Príbeh má predovšetkým baviť a hlavný hrdinovia si majú získať vaše srdce a to sa autorke v Tróne zo Skla bezo zvyšku podarilo. 

Moje hodnotenie: 5/5 

5 komentárov:

  1. Na knihu mám podobný názor ako ty. Super recenzia!! Ak sa chceš pozrieť aj na môj názor tak navštív náš blog. :)
    http://booklovers-world.blogspot.sk/2015/09/sarah-j-maas-tron-zo-skla.html

    OdpovedaťOdstrániť