sobota 31. októbra 2015

Všetky skvelé miesta

Príbeh dievčaťa, ktoré sa učí žiť 

od chlapca, ktorý chce zomrieť....


Originálny názov: All the bright places 
Spisovateľka: Jennifer Niven 
Počet strán: 349

Vydavateľstvo: Yoli 


Knihu si môžte zakúpiť tu
Ďakujem internetovému obchodu PreŠkoly za poskytnutie tejto epickej knihy

Anotácia: TheodoraFincha trápia depresie. Každý deň premýšľa nad smrťou, no zároveň
hľadá dôvody, prečo žiť.Violet Markeyová ráta dni do maturity, aby mohla ujsť z malého mesta, kde ju prenasledujú bolestné spomienky na sestrinu tragickú smrť.Navzájom sa nepoznajú, až kým sa obaja neocitnú na rímse školskej zvonice, s pohľadom upretým na chodník šesť poschodí pod nimi. Dole sa zhlukujú študenti a škodoradostne pobádajú Fincha, aby skočil. Na výčiny problémového študenta už sú zvyknutí. Čo tam však robí Violet? Keď dvojica napokon cúvne, na druhý deň sa v školských novinách objaví článok o hrdinke Violet, čo zachránila čudáka Fincha. Nebolo to však naopak? Finch je novou známosťou uchvátený a Violet presvedčí, aby spolu pracovali na školskom projekte – túlali sa po Indiane a spoznávali jej neobjavené zákutia, všetky skvelé miesta, o ktorých mnohí ani netušia. Práve tam si uvedomia, že môžu byť sami sebou, zbaviť sa nálepiek, ktoré im dávajú tí, čo ich vôbec nepoznajú. Skrátka môžu byť konečne šťastní.Zdanie však občas klame, najmä ak je smútok priveľký...Z anglického originálu All the 
Bright Places(Knopf, New York 2015) preložila Klára Kruteková.

"Ľudia ma buď vidia, alebo prehliadajú. Rád by som vedel, aké to je kráčať po ulici sebaisto a bezstarostne vo vlastnej koži, proste zapadnúť medzi ostatných. Nikto sa za vami neotáča, nikto nezíza, nikto nečaká a neočakáva, akú hlúposť a šialenosť tentoraz urobíte" Finch (túto vetu povedal Finch tak vystihujúco, že mi to zobralo dych. Dúfam, že toto čo povedal sa nestáva len mne...)

O čom to je? Táto nesúrodá dvojica spojí sily pri práci na jednom školskom projekte na hodinu geografie. Majú obísť nejaké zaujímavé miesta v Indiane a niečo o tom spísať, niečo odfotiť. Violet nemá najmenší záujem, zato Finch, ktorý práve prechádza svojim hyperaktívnym obdobím, má nadšenie za dva a veselo ťahá apatickú babu podľa svojej mapy tam a späť. Akonáhle sa Violet začne prebúdzať zo svojich depresívnych mrákot, Finch, trpiaci bipolárnou poruchou, sa prepadá do svojich hlbín a odmieta pomoc - nakoniec úplne zmizne zo scény a len sporadicky sa ozýva matke. Ako to už chodí, anglická anotácia si vypožičala iné zvučné mená a tvrdia, že nám Všetky malé zázraky pripomenú jednak smutnosmiešne Hviezdy nám nepriali, jednak vtipný, príjemne obyčajný príbeh Eleanor & Park. To je celkom blbosť, a ďalej to nerozvádzam.

"Nikdy som najlepšieho priteľa nemal. Aké to je? Neviem. Myslím? že môžeš byť sám sebou - prejaviť to najlepšie aj najhoršie, čo v sebe máš. Môžeš sa s ním hádať, no aj keď si naňho nahnevaný, vieš, že nikdy neprestanete byť priateľmi." Violet (veta, ktorá mi krútila v hlave už dlho a v tejto knihe je ucelená a poskladaná...)

Môj názor: Všetky skvelé miesta sú napísané zaujímavým štýlom rozprávania, ktorý pôsobil vecne, a tým príbeh ozvláštnil od väčšiny ostatných kníh.Tiež bol striedavo vyrozprávaný z pohľadov oboch hlavných postáv. Takže sme mali možnosť nakuknúť do Finchovej hlavy, kde sa rojili myšlienky o samovraždách a na to, ako sa sám vysporiadava s bipolárnou poruchou. U Violet to bola prevažne túžba po sestre, strach a neistota.
Ale teraz už k príbehu. Hneď po otvorení knihy vás čaká nezabudnuteľný začiatok, keď dvaja mladí ľudia stoja na rímse zvonica a uvažujú o tom, že skočí. Už to naznačí, že príbeh nebude len tak niečo.
Musím uznať, že zo začiatku som sa v knihe trochu strácal, čomu neprospelo ani to, že sa mi plietli mená niektorých postáv, ale potom sa všetko pomaly začalo odkrývať a vyjasňovať a zrazu sa čítalo oveľa lepšie. Ani som sa nenazdal a bol som za polkou knihy, bez toho aby som si to nejako viac uvedomoval.
Celkom bola kniha dosť depresívna, pretože nás neustále sprevádzali Finchove myšlienky na samovraždu a rôzne fakty, ktoré mal o nej zistené.
Ale ak budete čítať pozorne, budete po niekoľkých stránkach zaznamenávať malé zmeny v príbehu a psychike postáv, ktoré sprevádza aj obmena v názvoch kapitol. .
Na záver by som tiež chcel povedať, že ma koniec docela prekvapil. Áno, čakal som, že to takto dopadne, ale napriek tomu som tomu neveril a hovoril si, že sa to musí po pár stránkach vysvetliť inak. A ak sa tak stalo, to už vám neprezradím.

Na postavách je vidieť, že si s nimi autorka dala veľkú prácu, pretože boli do detailov premyslené. Finchova komplikovanosť určite nebola na napísanie jednoduchá. Jeho striedanie nálad vystihovalo bipolárnu poruchu a ja si myslím, že sa s tým Jennifer popasovala na výbornú.
Aj Violet napísala obstojne. Aj keď, na môj vkus, niektoré strachy prekonala až moc rýchlo na to, ako dlho s nimi bojovala. Inak jej vyrovnávanie so smrťou blízkej osoby pôsobilo uveriteľne.

Ako som už povedal. Kniha Všetky skvelé miesta vás donúti premýšľať nad životom. Páčil sa mi kontrast, ktorý autorka naznačila, medzi tragickou smrťou a samovraždou, kedy jedni nemajú na výber, či budú žiť a tí druhí si život sami vezmú. Rozhodne podľa mňa stojí za prečítanie. A keď už ju budete čítať, nevynechajte ani poznámku autorky v závere knihy. 

Moje hodnotenie: (6)5/5

2 komentáre:

  1. Skvelá recenzia, krásna kniha :3 Z toho príbehu sa ešte stále spamätávam :) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :). Aj ja.. proste bola úžasná

    OdpovedaťOdstrániť