nedeľa 6. decembra 2015

Dám ti aj slnko


Originálny názov: I will give you the sun
Spisovateľka: Jandy Nelson
Počet strán: 352

Vydavateľstvo: Slovart

Anotácia: Dvojčatá Jude a Noe znamenajú jeden pre druhého všetko. Keď majú trinásť, Jude príde na to, že je krásna a Noe, že je gej. Noe miluje okrem sestry už len kreslenie a robí všetko pre to, aby sa dostal na prestížnu umeleckú školu. Jude zamestnávajú viac chlapci. O tri roky je všetko inak. Na školu snov sa dostala Jude, ale je z nej utiahnutá sivá myška, čo sa skrýva za svoje obrazy. Z Noema sa stal pártyboy a lámač babských sŕdc. A ich mama je mŕtva. Dvojčatá spolu ledva prehovoria a ani jeden vlastne nevie prečo. Neuvedomujú si, že každý z nich tvorí len polovicu príbehu, a keby si k sebe našli cestu, dokázali by poskladať svoj svet dokopy, získali by druhú šancu na šťastný život..

***
Keď táto kniha vyšla bolo okolo nej veľké BUM. Každý bloger, ktorý to čítal s predstihom hovoril aká je to úžasná kniha, že kľukne natrie aj Johna Greena (prosím vás, všetko iné natrie Greena), a tak som sa po dlhšom uvažovaní rozhodol, že si ju vezmem na recenziu aj ja. Urobil som správne?

***
Dvojčatá Noah a Jude Sweetwinovci sa podelili o svoje príbehy lásky, žiarlivosti a straty. Príbeh sa rozdeľuje na dve časové roviny, keď ma Noah 13 rokov a Jude 16. Časti, keď má Noah 13 rokov sú
úžasné. Veľmi zaujímavé a bavili ma určite viac ako tie o Jude, niežeby tie jej boli zlé, to nie ale bola to vážne divná postava a niekedy som nevedel ako jej mám rozumieť ale bola šialená,  šialená tým
super spôsobom, ktorý ja osobne obľubujem a niekedy sa s ním dokonca aj stotožňujem. Noah je gay, čo je mimochodom úplne fantastické a veľmi rád kreslí. V prvej časti sa dozvieme, že je v takom štádiu puberty kedy myslí iba na jedno.... na SEX . Jude vo veku 13 rokov ešte normálna a priťahuje chlapcov..... čo sa mení, keď má 16 rokov a dostala sa na bratovu vysnívanú školu (áno dobre som to napísal a kto čítal, tak určite pochopí). V druhej časti sa dozvieme, že Jude je úplná troska a už to ani zďaleka nie je  to sexy a pekné dievča, ktoré to bývalo. Na škole sa jej nedarí, vyzerá ako bezdomovec a všade zo sebou nosí svoju na kamošku a pritom žiadnych kamarátov nemá a babkinu bibliu.

        ,,Kvôli tebe som sa vzdala skoro celého sveta. Vzdala som sa slnka, hviezd, oceánu, strom,                                                                                 všetkého."



***
Neviem ako túto knihu opísať. Bola priam fantastická. Nevedel som najprv, čo si mám o nej myslieť. Bola taká zvláštna ale tým bola tak moc úžasná. Páčilo sa mi to od začiatku len som nevedel akým spôsobom. Nedalo sa to vyjadriť. Noeho som si obľúbil viac ako Jude  niee nebude to tým, že je gay, nieee.  Autorkin štýl písania sa mi veľmi páčil. Bol taký poetický, že sa to k tej knihe tak strašne hodilo. Páčilo sa mi aj ako vykreslila umenie. Ako vedela popísať, čo umelec cíti k plátnu, a že to, čo maľuje neni len farba na plátne ale omnoho viac. nemôžem povedať nič moc nové, lebo táto kniha je už aj tak na veľa blogoch vyspevovaná do nebies. Je to tak aj v mojom prípade.  

Kniha Dám ti slnko bola pre mňa poučením, stotožnením a neuveriteľne silným knižným zážitkom, za ktorý ďakujem internetovému obchodu  PreŠkolyKnihu si môžete zakúpiť tu a verte mi, že sa to fakt oplatí. 


Moje hodnotenie: 5/5

1 komentár:

  1. Pekná recenzia :) Mne sa tiež kniha páčila ale niečo mi tam chýbalo.
    http://booklovers-world.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť