streda 18. marca 2015

Zostaň so mnou

Žiť pre lásku <3 ........

Originálny názov: If I Stay
Spisovateľka: Gayle Formanová 
Počet strán: 179
Vydavateľstvo: Yoli ( Ikar ) 

Anotácia: Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby?

V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva



Môj názor: Mia celý svoj život sníva o tom, sťať sa slávnom Violončelistkou. Tento sen sa však skončil, keď Mia a jej rodina idú za rodinou a narazia. Miu vyhodí z auta. Strach,zima a zmätená Mia stojaca na okraji cesty, stále sa snaží vstrebať, čo sa stalo. Po malom putovaní Mia nájde svojich rodičov .......mŕtvych. A potom to čo si myslí, že je jej brat (Teddy), ležiace na kraji cesty. Ako Mia ide bližšie, zistí, že to nie je Teddy ležiaci na kraji cesty, to bola ona. Miino vlastné teľo ležalo na ceste, rozbité a krvavé. Zrazu začuje sirény. Jej teľo odvážajú do nemocnice a Mia ich nasleduje. V nemocnici po tom, čo počuje, že jej brat bol tiež prevezený do nemocnice, ale on nebol v rovnakej miestnosti ako ona, aby nemohla vidieť, či je všetko v poriadku. Neskôr v nemocnici sa Mia začne pýtať, kde je jej priateľ (Adam) a začne si uvedomovať, že stále neni vo svojom teľe. Potom sa Adam konečne ukáže aj s Miinou najlepšou kamarátkou (Kim). Mie sa na chvíľu ulavý, ale len na chvíľu, pretože zistí, že Adama a Kim za ňou nechcú pusti. Snažia sa tam dostať, ale neúspešne. Kim a Adam odídu a rozbehnú sa za Willow (jedna z Miinej rodiny najbližších priateľov), ale potom si Mia spomenie, že Willow (je zdravotná sestra) sa určite stará o Teddyho a nikdy by neopustila jeho izbu .Mia si uvedomí, že Teddy je tiež mŕtvy a kladie si otázku, či už vlastne stojí za čo žiť. Jej rodina jej venuje niekoľko návštev a potom ju aj Adam navštívi (Willow to vybavila). Potom Mia čelý najväčšiemu rozhodnutiu svojho života, či chce žiť, alebo zomrieť.



Keď zostanem, je jedným z tých kníh, ktoré zostanú s vami na dlhú dobu. Písanie bolo skvelé a Gayle Formanová urobil veľkolepú prácu s knihou. Najlepšie pre mňa v knihe bolo, keď Mia spomínala na minulosť, aby sa rozhodla, či by mala žiť alebo zomrieť. A tiež to, čo Gayle Formanová napísala, by mohla byť pravda v takej miere. Povedzme, že ak ste boli na dopravnej nehode, ako Mia a vaše zranenia sú naozaj závažné.Vaša myseľ stále myslí, môžete počuť a ​​cítiť všetko okolo seba, ale nemôžete sa pohnúť. Nemyslíte si, že je to vaša voľba, či sa máte žiť, alebo zomrieť?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára